Hoofdstuk 1
Time management

“Het slechte nieuws is dat de tijd vliegt. Het goede nieuws is dat jij de piloot bent.”

– Michael Altshuler

Concentreer je op systemen, niet op doelen

Doelen liggen vaak buiten onze macht; we kunnen ze slechts tot op zekere hoogte beïnvloeden. Een systeem – in wezen een herhaalbaar proces – is iets wat we volledig onder controle hebben.

Neem bv. het lopen van een marathon. Dat is een doel. Maar vier dagen per week 30 minuten hardlopen? Dat is een herhaalbaar proces, een systeem.

Benut het compound effect

Benut het compound effect dagelijks aan systemen te werken, stapelen je inspanningen zich op, wat leidt tot exponentiële groei over tijd.

Elk voordeel dat je behaalt, bouwt voort op het vorige, waardoor er een sneeuwbaleffect ontstaat. Een dagelijkse verbetering van slechts 1% kan leiden tot een bijna 38-voudige toename in een jaar.

Meet output, niet input

Systemen blinken uit in het stimuleren van vooruitgang omdat ze binnen onze controle liggen en inspanning belonen. Toch, is richting cruciaal in deze inspanningen om doelgericht te zijn.

Dagelijks schrijven zonder een doel is oefening. Om specifieke resultaten te bereiken, committeer je aan tastbare outputs, zoals wekelijkse blogposts. Uiteindelijk is een systeem je strategie voor het bereiken van gewenste outputs.

Pas de 80/20-regel toe

Dit principe leidt je om regelmatig te evalueren of je focus, tijd of geld gericht is op activiteiten die de meerderheid van je resultaten opleveren.

De 80/20-regel, of het Pareto-principe, suggereert dat 80% van de uitkomsten voortkomt uit 20% van de inspanningen. Het benadrukt dat een klein deel van de acties het grootste deel van de resultaten drijft.

Prioriteer ochtenden voor diepgaand werk

Onze cognitieve vaardigheden zoals werkgeheugen, alertheid en concentratie verbeteren een paar uur na het ontwaken, en bereiken hun piek in de late ochtend. Dit is de natuurlijke hoogproductiviteitsfase van onze hersenen.

Gebruik deze tijd verstandig door dan je kritieke taken te plannen. Doe aan diepgaand werk tijdens deze periode, wat betekent dat je voor langere tijd werkt zonder afleidingen.

Voel je vrij om dit met je collega’s te delen

Geef feedback, stel vragen of vraag om nieuwe thema’s