Hoofdstuk 2
Omgaan met verandering

“Je kunt mensen geen verandering opleggen. De beste manier om verandering teweeg te brengen is door het samen met hen te doen. Creëer het samen met hen.”

– Lisa Bodell

Mensen, niet organisaties, transformeren

Bedrijven passen vaak systemen, structuren en beleid aan zonder aandacht te besteden aan de denkwijze en vaardigheden van de personen die verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van deze veranderingen.

Het succes van een strategie is beperkt als er geen rekening wordt gehouden met de mentale houdingen, waardoor oud gedrag blijft bestaan.

Als we ons alleen richten op bedrijfsresultaten, gaan we voorbij aan de essentiële voorwaarde dat mensen zich effectief kunnen aanpassen aan deze veranderingen.

De prestatiekloof overbruggen

Bij organisatorische transformatie helpt introspectie individuen om hun intenties af te stemmen op hun daden en woorden, zodat ze anderen op een effectieve manier kunnen beïnvloeden – dit is de prestatiekloof.

Profielbewustzijn begrijpen

Identificeer uw “Grote Vier” interne leiderschapspersona’s:

  • de Dromer (CEO) voor inspiratie,
  • de Denker (CFO) voor analyse,
  • the Lover (CPO) voor emotionele intelligentie, en
  • de Krijger (COO) voor actie.

Door effectief af te wisselen tussen deze innerlijke leidinggevenden als dat nodig is, maak je gebruik van hun unieke sterke punten en vaardigheden, waardoor je aanpassingsvermogen en effectiviteit in verschillende situaties toenemen.

Innerlijke kloven overbruggen

Alleen vertrouwen op assessmenttools is niet voldoende, omdat iedereen in verschillende mate een breed spectrum van eigenschappen belichaamt.

Overweeg een verfijnde aanpak die je interne diversiteit waardeert:

  • De belangrijkste onderdelen van je profiel en hun balans.
  • De middelen en mogelijkheden die elk deel van je profiel biedt.
  • De omstandigheden waaronder je elke interne leider inschakelt.
  • Of je nu alle beschikbare innerlijke krachten gebruikt, of regelmatig op slechts een paar steunt.
Cultiveer staatsbewustzijn

Individuen die hun eigen gevoelens van ergernis, veroordeling of defensiviteit niet herkennen wanneer ze opkomen, kiezen hun reacties niet actief.

Iedereen heeft baat bij een interne “uitkijk”

Vooral tijdens organisatorische veranderingen is het van vitaal belang voor senior executives om gezamenlijk te dienen als deze uitkijkpost voor de hele organisatie, waardoor effectiever leiderschapsgedrag mogelijk wordt.

Voel je vrij om dit te delen met je collega’s

Geef feedback, stel vragen of vraag om nieuwe thema’s