Cultuur van Voortdurend Leren: Praktische Inzichten voor HR-Managers

cultuur van voortdurend leren
In een wereld die voortdurend verandert en evolueert, is het vermogen om te leren en zich aan te passen essentieel geworden voor organisaties die willen overleven en bloeien. Dit geldt in het bijzonder voor de wereld van Human Resources, waar HR-managers worden uitgedaagd om een cultuur van voortdurend leren te creëren en te onderhouden.

In dit blogartikel duiken we diep in de inzichten en ervaringen van Jos Borremans, een veteraan in HR met meer dan 30 jaar ervaring bij Volvo in het creëren van een cultuur van voortdurend leren.

Hier zijn de top 3 inzichten voor een cultuur van voortdurend leren

Het Samenbrengen van Leren en Werken: Een Praktische Benadering voor een cultuur van voortdurend leren

Een andere boeiende suggestie die Borremans naar voren bracht, was het idee om van het werken leren te maken, en van het leren werken. Dit gaat verder dan het volgen van cursussen of trainingen. Het gaat over het creëren van leersituaties, van een omgeving waarin medewerkers leren van hun collega’s, leren door te doen, en leren door te reflecteren op hun werk. Je kan ook leertools inzetten, waarbij medewerkers door een leerproces gaan zonder beslag te leggen op een specialist. Het is ook van belang leerbronnen (zoals de expertise van een collega) zichtbaar en bereikbaar te maken. Je kan ook een taakverdeling invoeren in het leren, waarbij medewerkers naar een opleiding gaan, en niet alleen voor zichzelf leren, maar ook voor anderen, en waarbij zij nadien de kennis en inzichten doorgeven. “Wij noemen dit leren voor, door en met elkaar” zei Borremans. Op die manier zie je winst op verschillende dimensies: de kosten dalen, je creëert een omgeving van waardering, de kennisverwerving gaat dieper. Een leeromgeving creëren hoeft niet duur te zijn. “Leerimpulsen kunnen bijvoorbeeld naar een groep medewerkers gestuurd worden, waar slechts enkelingen baat bij hebben. Maar zij hebben daar dan uiteindelijk ongelofelijk veel aan gehad”. Zo worden zaken die toch al beschikbaar waren, heel nuttig en zonder veel kosten ingezet.

Om de doorstroming van de kennis te garanderen in een bedrijf van 6.000 medewerkers, werden aanspreekfiguren aangesteld, rond kwaliteit, kost, veiligheid, .HR…. Zo creëer je netwerken. Via de aanspreekfiguren kan de meest essentiële info in het eigen team doorgegeven worden.

Voor HR-managers betekent dit het creëren van mogelijkheden voor medewerkers om hun vaardigheden en kennis in de praktijk te brengen en te verbeteren.

cultuur van voortdurend leren

Feedback: De Zuurstof voor het Leren

Feedback speelt een cruciale rol in het leerproces. Borremans benadrukte dat “feedback is als zuurstof voor het leren.” Dit betekent dat HR-managers een cultuur moeten creëren waarin feedback wordt gegeven en ontvangen op een constructieve en positieve manier. Het bevordert niet alleen het leren, maar verhoogt ook de betrokkenheid en tevredenheid van medewerkers.

Leiderschap: De Drijvende Kracht achter een Lerende Cultuur

Leiderschap speelt een cruciale rol bij het bevorderen van een cultuur van voortdurend leren. Er wordt bijvoorbeeld veel belang gehecht aan de missie van de eigen job van elke medewerker, binnen de missie van het team. Leidinggevenden worden daar in gecoacht. “Er is een verschuiving van controle over de medewerker naar controle over de zelfcontrole van de medewerker” betoogde Borremans. Een cultuur van delen wordt gestimuleerd. 

Dit alles betekent dat HR-managers leidinggevenden moeten ondersteunen en hen de middelen moeten geven om hun eigen leren en dat van hun teams te bevorderen.

De Voordelen van een Cultuur van Voortdurend Leren

Het creëren van een cultuur van voortdurend leren is een complex maar essentieel proces. Het kan leiden tot meer betrokken en tevreden medewerkers, een hogere productiviteit, en een organisatie die beter in staat is om zich aan te passen en te innoveren in een snel veranderende wereld. Voor HR-managers betekent dit het creëren van een omgeving waarin leren wordt gewaardeerd en aangemoedigd, en waarin medewerkers de middelen en mogelijkheden hebben om hun volledige potentieel te bereiken.

Benieuwd naar de toekomst van HR?

Schrijf je in voor onze spannende webinarreeks ‘The Future of HR‘ en ontdek hoe de HR-wereld transformeert en evolueert. Mis deze kans niet om geïnspireerd te worden door visionaire sprekers en om waardevolle inzichten te krijgen

Deel het artikel

Facebook
LinkedIn

Mis geen enkel nieuw artikel

Bekijk ook dit

omgaan met stress

Effectiever omgaan met stress op het werk

Leren hoe om te gaan met stress op het werk is essentieel voor zowel medewerkers als voor het succes van het bedrijf. Dit artikel biedt concrete strategieën en tips om je te helpen effectief met werkgerelateerde stress om te gaan.

Lees meer

Hecht jij ook veel belang aan welzijn op het werk?

Bespreek je welzijnsuitdaging met ons team en leer onze aanpak kennen tijdens een gesprek van 30 minuten.