Het bevorderen van diversiteit en inclusie op het werk

diversiteit-en-inclusie-op-het-werk-anna-gaik
In een wereld waar werkplekken steeds diverser worden, is het creëren van een inclusieve omgeving niet alleen een morele verplichting, maar ook een zakelijke noodzaak. Bevoy organiseerde onlangs een webinar over diversiteit en inclusie op het werk, met als gastspreker Anna Gaik, General Manager Foreign Recruitment bij Accent.

Hier zijn de top vijf inzichten voor meer diversiteit en inclusie op het werk

Open Minded Hiring: Een Nieuwe Benadering van Werving en Selectie

Anna Gaik introduceerde Accent’s innovatieve wervingsbenadering, “Open Minded Hiring“. Na een eerste try-out bij een tiental klanten van Accent, gamechangers genoemd, werd dit project gelanceerd in februari 2023. 

Anna stelde: “We richten ons op de vaardigheden en talenten van onze kandidaten. In de eerste fase vind je geen naam, leeftijd of geslacht, maar gewoon de ervaringen, diploma’s en alle dingen die voor ons van belang zijn. 

Voor sommige bedrijven gaan we nog een stap verder, en sturen we een kandidaat op gesprek die we volledig autonoom hebben geselecteerd, zonder vooraf informatie te verstrekken”. 

Deze benadering is een stap naar het elimineren van onbewuste vooroordelen in het wervingsproces en zorgt ervoor dat het beste talent wordt geselecteerd, ongeacht hun achtergrond. Het verlaagt ook de drempel voor mensen die een carrièreswitch willen maken. Dit heeft een zeer grote impact op het verbeteren van diversiteit en inclusie op het werk.

Het Bouwen van een Inclusieve Bedrijfscultuur

Anna benadrukte het belang van het bevorderen van een inclusieve bedrijfscultuur. Ze legde uit dat het management van Accent al 5 jaar geleden expliciet ingezet heeft op het topic diversiteit en inclusie, en ze deel gemaakt heeft van de bedrijfsdoelen. Met behulp van externe partners werd een uitgebreid plan ontwikkeld. Dit plan richt zich op vier specifieke gebieden: werving en selectie, interne processen, interne policy en training. 

Anna benadrukte: “We zijn daar in 2022 en 2023 heel intensief mee bezig geweest.

De plannen werden opgemaakt in co-creatie met een 20-tal medewerkers die zich daarvoor kandidaat hadden gesteld. Onze missie luidt ‘We embrace every talent and spark joy in their lives’. Het blijft echter niet bij plannen. Er wordt ook actief gecommuniceerd, onder andere tijdens onze diversity days. Dit gebeurt via voordrachten, maar ook in games, waarbij medewerkers in andermans schoenen gaan staan. “

Discriminatie en Pesten Aanpakken

Accent zet in op 2 basiselementen: bewustmaking & anoniem meldpunt. Een anoniem meldingssysteem werd opgezet, waar medewerkers problemen kunnen melden. Het bedrijf investeert ook in bewustwordingstraining om medewerkers te helpen begrijpen wat pesten en discriminatie inhoudt. 

Anna legde uit: “De aandacht voor toxisch gedrag leeft enorm, we nemen dat heel serieus. We hebben een systeem, waar mensen meldingen kunnen doen over bijvoorbeeld pesten, discriminatie of alle andere zaken die hen onveilig doen voelen.”

De Rol van Leidinggevenden in het Bevorderen van Diversiteit en Inclusie op het werk

Leidinggevenden spelen een voorbeeldrol bij het bevorderen van diversiteit en inclusie, dit geldt zowel voor het topmanagement als het middelmanagement. Om iedereen op éénzelfde lijn te krijgen, kan je bijvoorbeeld businesscases aanbrengen, die aantonen dat diverse teams creatiever zijn, dat de prestatie omhoog gaat, dat het een bedrijf doet ‘thriven’. Accent biedt specifieke training voor leiders over inclusieve communicatie en leiderschap. 

"Het management zet de toon van het bedrijf. Vaak zijn managementteams heel homogeen, en dan klinkt een bedrijfsdoel als diversiteit en inclusie niet 100% geloofwaardig. Ik denk dat het belangrijk is zichzelf een spiegel voor te houden, weerspiegelt mijn bedrijf de maatschappij, op alle niveaus of alleen tot op een bepaald niveau."

anna-gaik-diversiteit-en-inclusie-op-het-werk

Diversiteit als Weg naar een Meer Inclusieve Samenleving

Anna benadrukte dat diversiteit geen doel op zich is, maar een weg naar een meer inclusieve samenleving. Ze gelooft dat elk bedrijf op zijn eigen manier kan bijdragen aan dit doel.

Het webinar bood waardevolle inzichten in het belang van diversiteit en inclusie op de werkplek en praktische strategieën voor het implementeren van deze principes. Zoals Anna terecht opmerkte, “Inclusie voor mij is niet altijd synoniem aan diversiteit. Ik denk dat het gaat over hoe veilig mensen zich kunnen voelen, hoeveel ze zichzelf kunnen zijn, bij de werkgever of in de samenleving in het algemeen.”

Uiteindelijk gaat diversiteit en inclusie op het werk niet alleen over het afvinken van vakjes of het voldoen aan quota. Het gaat over het creëren van een werkomgeving waar iedereen zich gewaardeerd, gerespecteerd en opgenomen voelt. En zoals we hebben geleerd van dit webinar, dit is niet alleen goed voor werknemers – het is ook goed voor het bedrijf en de maatschappij.

Benieuwd naar de toekomst van HR?

Schrijf je in voor onze spannende webinarreeks ‘The Future of HR‘ en ontdek hoe de HR-wereld transformeert en evolueert. Mis deze kans niet om geïnspireerd te worden door visionaire sprekers en om waardevolle inzichten te krijgen

Deel het artikel

Facebook
LinkedIn

Mis geen enkel nieuw artikel

Bekijk ook dit

omgaan met stress

Effectiever omgaan met stress op het werk

Leren hoe om te gaan met stress op het werk is essentieel voor zowel medewerkers als voor het succes van het bedrijf. Dit artikel biedt concrete strategieën en tips om je te helpen effectief met werkgerelateerde stress om te gaan.

Lees meer

Hecht jij ook veel belang aan welzijn op het werk?

Bespreek je welzijnsuitdaging met ons team en leer onze aanpak kennen tijdens een gesprek van 30 minuten.