Het belang van welzijn op het werk

welzijn op het werk
In een wereld waar prestatiedruk zowel op het werk als thuis steeds hoger wordt, is het welzijn op het werk crucialer dan ooit. Deze druk kan een aanzienlijke impact hebben op onze fysieke en mentale gezondheid. Maar hoe zit het met welzijn op het werk? En hoe kunnen we dit bevorderen?

Wat verstaan we onder welzijn op het werk?

Welzijn op het werk is iets dat mensen individueel beleven. Kort door de bocht gaat het over mensen die zich zowel fysiek als mentaal top voelen in wat ze doen. Er zijn meerdere onderzoeken die bevestigen dat als mensen zich gelukkig voelen op het werk ze productiever, creativer, loyaler en meer gemotiveerd zijn.

Door deze positieve effecten en de corona crisis zien we dat meer bedrijven beginnen inspelen op deze trend zodat ze zelf de positieve effecten kunnen ervaren. 

Wettelijke verplichtingen voor welzijn op het werk

In België hebben werkgevers sinds de wet van 4 augustus 1996 de plicht om een welzijnsbeleid op het werk te implementeren. Ongeacht de grootte, het statuut en de activiteitentypes van het bedrijf, moet elke werkgever zich aansluiten bij een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. Ondanks de inzet sinds 1996, merken we echter een toenemend aantal langdurig afwezigen.

welzijn op het werk
Het totaal aantal afwezigheden is sinds 2000 met 130% gestegen, wat te wijten is aan factoren als ziekte, verzwakte gezondheid, over- of ondergewicht, onvoldoende lichaamsbeweging, roken, en overmatig alcohol- en drugsgebruik. Het gebrek aan mentaal welzijn speelt ook een grote rol in deze statistieken. Daarom moet er nog meer nadruk gelegd worden op welzijn op het werk.

Uitdagingen in het verbeteren van het welzijn op het werk

Hoewel de voordelen van een gezond welzijn op het werk duidelijk zijn, blijkt het voor bedrijven vaak moeilijk om hier een effectieve, langdurige strategie voor te ontwikkelen. Sporadische workshops en bevragingen leiden vaak tot een lage participatiegraad en bereiken niet altijd de medewerkers die deze ondersteuning het meest nodig hebben. Daarom is de implementatie van een duurzaam welzijnsbeleid cruciaal. 

Implementatie van een duurzaam welzijnsplan

Een duurzaam welzijnsplan heeft tal van voordelen, waaronder lagere kosten, een efficiënte preventieve aanpak en het creëren van een positieve bedrijfscultuur. Maar wat zijn de voornaamste obstakels bij de implementatie?
  1. Een lage participatiegraad onder de medewerkers: Of het nu gaat om bevragingen, lezingen of workshops, deelnemingspercentages zijn vaak teleurstellend. Inspirerend leiderschap en interne ambassadeurs kunnen helpen om medewerkers te motiveren.
  2. Een gebrek aan structurele acties: Sporadische acties kunnen zorgen voor tijdelijke verbeteringen, maar structurele maatregelen zijn nodig om duurzaam resultaten te boeken.
  3. De doelgroep die het meeste behoefte heeft aan welzijnsverbetering wordt vaak niet bereikt: Veel initiatieven, zoals bijvoorbeeld deelname aan de 10 Miles van Antwerpen, bereiken voornamelijk al sportieve medewerkers.
  4. Acties worden vaak top-down bepaald: Wanneer acties worden georganiseerd, is het vaak het management of HR die de beslissingen neemt. Medewerkers inspraak geven kan de betrokkenheid en deelname verhogen.

Gedragsverandering door beloning: De Bevoy-aanpak

Het is algemeen bekend dat beloningen ons gedrag kunnen sturen. Wanneer we worden beloond, maken onze hersenen dopamine aan, wat een goed gevoel geeft en ons aanzet tot gedrag dat tot meer beloningen kan leiden. Dit principe vormt de basis van het Bevoy welzijnsplatform. Met Bevoy maken we welzijn op het werk tot een dagelijkse prioriteit en helpen we organisaties en werknemers om een gezonde en productieve werkomgeving te creëren.

Deel het artikel

Facebook
LinkedIn

Mis geen enkel nieuw artikel

Bekijk ook dit

omgaan met stress

Effectiever omgaan met stress op het werk

Leren hoe om te gaan met stress op het werk is essentieel voor zowel medewerkers als voor het succes van het bedrijf. Dit artikel biedt concrete strategieën en tips om je te helpen effectief met werkgerelateerde stress om te gaan.

Lees meer

Hecht jij ook veel belang aan welzijn op het werk?

Bespreek je welzijnsuitdaging met ons team en leer onze aanpak kennen tijdens een gesprek van 30 minuten.