Het Creëren van een gezonde leercultuur: Cruciaal voor HR Managers

Het creëren van een gezonde leercultuur binnen een organisatie is een essentieel onderdeel van je HR-strategie. Het bevordert niet alleen de groei van het bedrijf, maar draagt ook bij aan de persoonlijke en professionele ontwikkeling van de werknemers. In een recent webinar deelde Bart Thoen, 28 jaar ervaring bij Volvo Cars en nu actief als zelfstandige, waardevolle inzichten over dit onderwerp.

Hier zijn de top 3 inzichten voor een gezonde leercultuur

Bart benadrukte het belang van continu leren, met name voor ‘blue collar’ werknemers die vaak technische of operationele rollen vervullen. Hij merkte op dat er veel variatie is binnen deze groep, van technici tot operators, en dat het cruciaal is om het leren praktisch en relevant te houden. 

Een effectieve manier om dit te doen is door middel van ‘doe’-activiteiten, waarbij medewerkers hun nieuwe kennis direct in de praktijk kunnen brengen.

Een voorbeeld hiervan is de samenwerking met Teo Training, een bedrijf dat zich richt op praktische vaardigheden. Ze beoordelen de vaardigheden van medewerkers en identificeren gebieden voor verbetering. Vervolgens bieden ze ‘microlearning’ sessies om deze vaardigheden te ontwikkelen. Dit wordt gecombineerd met praktische oefeningen, waardoor ze hun nieuwe vaardigheden direct kunnen toepassen.

Het identificeren van de leerbehoeften van medewerkers is een andere cruciale stap in het creëren van een gezonde leercultuur. Dit vereist goede communicatie met verschillende afdelingen binnen de organisatie, zoals productie of onderhoud, die dicht bij de medewerkers staan. HR speelt hier ook een belangrijke rol, maar moet niet te ver verwijderd zijn van de werkvloer.

Het aanmoedigen van continu leren is een sleutelonderdeel van een sterke leercultuur. Dit betekent dat leren niet alleen wordt beperkt tot formele trainingen of cursussen, maar ook deel uitmaakt van het dagelijkse werk. Dit kan gebeuren door middel van informele leeractiviteiten, zoals het lezen van relevante artikelen of boeken, het bijwonen van seminars of webinars, of zelfs het voeren van gesprekken met collega’s of leidinggevenden over interessante onderwerpen.

Een andere effectieve strategie is het benoemen van leerambassadeurs binnen de organisatie. Deze individuen kunnen helpen bij het bevorderen van de leercultuur door hun eigen passie voor leren te delen, het belang van leren te benadrukken en anderen aan te moedigen om deel te nemen aan leeractiviteiten.

Feedback en input verzamelen over het leerproces is ook cruciaal. Dit kan gedaan worden door middel van open gesprekken met zowel de werknemers als hun leidinggevenden. Het is belangrijk dat leidinggevenden betrokken zijn bij het leerproces en hun werknemers aanmoedigen om te leren en te groeien.

Kortom, het bouwen van eengezonde leercultuur is een complex proces dat een sterke betrokkenheid van zowel het management als de werknemers vereist. 

Het gaat niet alleen om het aanbieden van trainingen en cursussen, maar ook om het creëren van een omgeving waarin leren wordt aangemoedigd en gewaardeerd.

Door te investeren in leren en ontwikkeling, kunnen organisaties ervoor zorgen dat hun medewerkers de vaardigheden en kennis hebben die ze nodig hebben om te groeien en te slagen in hun rollen, wat uiteindelijk leidt tot een sterker en succesvoller bedrijf.

Benieuwd naar de toekomst van HR?

Schrijf je in voor onze spannende webinarreeks ‘The Future of HR‘ en ontdek hoe de HR-wereld transformeert en evolueert. Mis deze kans niet om geïnspireerd te worden door visionaire sprekers en om waardevolle inzichten te krijgen

Deel het artikel

Facebook
LinkedIn

Mis geen enkel nieuw artikel

Bekijk ook dit

omgaan met stress

Effectiever omgaan met stress op het werk

Leren hoe om te gaan met stress op het werk is essentieel voor zowel medewerkers als voor het succes van het bedrijf. Dit artikel biedt concrete strategieën en tips om je te helpen effectief met werkgerelateerde stress om te gaan.

Lees meer

Hecht jij ook veel belang aan welzijn op het werk?

Bespreek je welzijnsuitdaging met ons team en leer onze aanpak kennen tijdens een gesprek van 30 minuten.