De Impact van leiderschap op bedrijfscultuur: Een diepgaand gesprek met Machiel den Decker

Machiel den Decker - CEO AFAS Belgie
In een recente HR-webinar hadden we het genoegen om Machiel den Decker te verwelkomen, een ervaren leider en cultuurdrager bij AFAS. Machiel deelde zijn inzichten over leiderschap, bedrijfscultuur en de impact daarvan op organisaties.

3 kerninzichten over Impact van leiderschap op bedrijfscultuur

Een Reis van Groei en Leiderschap

Machiel, geboren en getogen in Zeeland, Nederland, begon zijn carrière bij AFAS in 2006 als consultant. In 2009 verhuisde hij naar België om de overname van hun dealer daar te begeleiden. Sindsdien heeft hij de groei van het bedrijf in België van zes naar bijna zestig medewerkers begeleid.

De Ongrijpbare Bedrijfscultuur

Volgens Machiel is bedrijfscultuur iets ongrijpbaars. Het gaat niet alleen om het fysieke gebouw of de faciliteiten, maar ook om de waarden, normen en gedragingen die binnen het bedrijf worden bevorderd. Hij benadrukt dat een authentieke cultuur essentieel is, omdat medewerkers snel door een geforceerde of onechte cultuur heen prikken.

Machiel den Decker - CEO AFAS Belgie

Machiel benadrukte het belang van een sterke bedrijfscultuur. Hij gelooft dat een gebouw of fysieke ruimte een uitdrukking kan zijn van de cultuur van een bedrijf, maar het is het verhaal erachter en de mensen die het tot leven brengen, die het meest belangrijk zijn. Bij AFAS hebben ze bijvoorbeeld ‘Monkey Milestones‘ aan de muur hangen, een lijst van tien dingen die nieuwe medewerkers moeten doen. Een van deze milestones is “ik heb een directeur tegengespreken en ben nog steeds in dienst 😊”

Deze mijlpalen weerspiegelen de cultuur van het bedrijf, zoals het belang van open communicatie en het uitdagen van hiërarchie.

Monkey Milestones - afas

Authenticiteit in Leiderschap

Authenticiteit is een ander belangrijk aspect van leiderschap. Machiel benadrukt dat leiders dicht bij zichzelf moeten blijven en hun eigen stijl van leiderschap moeten vinden. Dit betekent soms dat ze zichzelf moeten bijsturen en aanpassen aan de situatie, maar ook dat ze trouw moeten blijven aan wie ze zijn.

Hij deelde zijn ervaringen als jonge leider in België en hoe hij leerde om zijn communicatiestijl aan te passen zonder zijn authenticiteit te verliezen.

Als een leidinggevende bijvoorbeeld te horen krijgt: "Je bent soms te direct en hardhandig in je communicatie, en dat is moeilijk voor mij," dan is het niet de bedoeling dat die leidinggevende volledig van koers verandert en extreem 'zacht' wordt.

In plaats daarvan is het een oproep tot reflectie en heroverweging over hoe je jouw boodschappen en interacties kunt afstemmen. Het is een kans om te leren hoe je jouw benadering kunt moduleren zonder in te boeten aan authenticiteit.

Leiderschap als Cultuurschepper

Machiel gelooft dat leiderschap een cruciale rol speelt in het vormgeven van de bedrijfscultuur en dat de impact van leiderschap op bedrijfscultuur niet te onderschatten is. Leiders moeten een verhaal kunnen vertellen en hun visie op een overtuigende manier kunnen overbrengen. Ze moeten ook een omgeving creëren waarin medewerkers zich op hun gemak voelen om zich uit te spreken en waarin er weinig hiërarchie is.

Een ander belangrijk aspect van leiderschap volgens Machiel, en een sleutel tot de impact van leiderschap op bedrijfscultuur, is het ‘walk the talk‘-principe. Leiders moeten het voorbeeld geven, zowel in grote als in kleine dingen. Dit kan variëren van het helpen bij het opzetten van evenementen tot het communiceren op een open en transparante manier.

Benieuwd naar jouw organisatiecultuur?

Communicatie: De Levensader van Leiderschap

Communicatie is een ander cruciaal element van effectief leiderschap. Machiel benadrukt dat leiders op alle niveaus binnen de organisatie moeten communiceren, niet alleen met degenen die direct onder hen staan. Dit helpt om ervoor te zorgen dat iedereen dezelfde boodschap ontvangt en dat er geen misverstanden ontstaan.

Hij heeft regelmatig één-op-één gesprekken met zijn teamleden, maar ook met sleutelfiguren binnen de organisatie. Deze gesprekken zijn niet alleen gericht op werkgerelateerde zaken, maar ook op persoonlijke ontwikkeling en welzijn.

 

Tot slot sprak Machiel over het belang van het creëren van een plezierige werkomgeving. Bij AFAS hebben ze regelmatige teamdagen en evenementen om de teamgeest te bevorderen. Machiel gelooft dat investeren in de bedrijfscultuur essentieel is voor het succes van een organisatie.

Deel het artikel

Facebook
LinkedIn

Mis geen enkel nieuw artikel

Bekijk ook dit

omgaan met stress

Effectiever omgaan met stress op het werk

Leren hoe om te gaan met stress op het werk is essentieel voor zowel medewerkers als voor het succes van het bedrijf. Dit artikel biedt concrete strategieën en tips om je te helpen effectief met werkgerelateerde stress om te gaan.

Lees meer

Hecht jij ook veel belang aan welzijn op het werk?

Bespreek je welzijnsuitdaging met ons team en leer onze aanpak kennen tijdens een gesprek van 30 minuten.