Stress symptomen op het werk herkennen: een gids voor HR-managers

stress symptomen
Als HR-manager speel je een cruciale rol in het herkennen en beheren van stress op de werkplek. Dit artikel biedt inzicht in hoe je effectief symptomen van werkgerelateerde stress kunt herkennen.

Het belang van herkenning van stress op het werk

Stress op het werk gaat verder dan de dagelijkse werkdruk; het manifesteert zich wanneer de eisen van het werk de capaciteiten, bronnen of behoeften van de medewerkers overstijgen. 

Voor HR-managers is het essentieel om de symptomen van stress vroeg te herkennen, zodat interventies tijdig kunnen worden ingezet. In vijf jaar tijd is het aantal mensen die al een jaar niet kunnen werken door een burn-out of depressie namelijk met 43 procent gestegen.

Symptomen van stress op het werk

 • Emotionele symptomen
  Werkgerelateerde stress kan leiden tot een breed scala aan emotionele reacties, waaronder angst, prikkelbaarheid, depressie, gevoelens van overweldigd zijn, en een algemeen gevoel van ontevredenheid. Let op veranderingen in stemming en emoties die niet consistent zijn met het normale gedrag van medewerkers.

 • Gedragsveranderingen
  Veranderingen in gedrag kunnen ook indicatief zijn voor stress op het werk. Deze kunnen zich manifesteren als verminderde productiviteit, toegenomen fouten, verhoogd ziekteverzuim, sociale terugtrekking, conflicten met collega’s of leidinggevenden, en zelfs ongezonde copingmechanismen zoals overmatig alcohol- of middelengebruik.

 • Fysieke symptomen
  Naast veel voorkomende klachten zoals hoofdpijn en vermoeidheid, kunnen fysieke symptomen van stress ook spierpijn, maagklachten slaapproblemen en een verhoogde hartslag omvatten. Let op onverklaarbare lichamelijke klachten die zich kunnen voordoen bij medewerkers.

 • Oorzaken identificeren
  Begrijp de veelvoorkomende oorzaken van stress op het werk binnen jouw organisatie. Dit kan zijn vanwege onrealistische deadlines, een toxische werkomgeving, gebrek aan autonomie, onduidelijk taken, een hoge mate van verantwoordelijkheid, conflicten op de werkplek, of een gebrek aan ondersteuning en erkenning.

Hoe stressbestendig is jouw organisatie?

Het belang van professionele ondersteuning

Erken wanneer situaties de expertise vereisen van buiten de organisatie. Dit kan zijn in de vorm van bedrijfspsychologen, counsellors of welzijnsprogramma’s die gespecialiseerd zijn in het omgaan met stress en geestelijke gezondheid. 

Conclusie

Voor HR-managers is het effectief beheren van stress op de werkplek essentieel voor het creëren van een gezonde, productieve werkomgeving. Door vroegtijdig symptomen van stress te herkennen en aan te pakken, kunnen HR-managers helpen bij het bouwen van een veerkrachtig, stressbestendig team dat in staat is om de uitdagingen van de moderne werkomgeving het hoofd te bieden. Samenwerken om werkgerelateerde stress te verminderen, is niet alleen een investering in het welzijn van individuele medewerkers, maar ook in het succes van de organisatie als geheel.

Neem nu de controle over werkstress in jouw team. Begin vandaag nog met onze stressbestendigheidstest en zet een grote stap richting een gezonder en productiever werkklimaat.

Deel het artikel

Facebook
LinkedIn

Mis geen enkel nieuw artikel

Bekijk ook dit

omgaan met stress

Effectiever omgaan met stress op het werk

Leren hoe om te gaan met stress op het werk is essentieel voor zowel medewerkers als voor het succes van het bedrijf. Dit artikel biedt concrete strategieën en tips om je te helpen effectief met werkgerelateerde stress om te gaan.

Lees meer

Hecht jij ook veel belang aan welzijn op het werk?

Bespreek je welzijnsuitdaging met ons team en leer onze aanpak kennen tijdens een gesprek van 30 minuten.