Op 3 jaar tijd is het aantal burn-outs met 66 procent gestegen

De gevolgen van de corona epidemie zijn in aankomst. In de periode tussen 2018 en 2021 zijn er fors meer psychische aandoeningen. In vergelijking met 2018 zijn er 66% meer medewerkers met een burn-out vastgesteld.

Burnout als grootste stijger

Het aantal medewerkers dat uitvalt met burn-outs is niet de enige stijger in het lijstje met psychosociale aandoeningen. Ook het aantal mensen met depressies steeg in dezelfde periode met 12%. Verder zien we ook dat dysthymie (langdurige depressie) met 26% angststoornissen met 22% stegen. Opvallend is ook de toename van 34% in malaise en vermoeidheid. De helft van deze personen krijgt na 7 maanden de diagnose burn-out.

"We zien dat de psychische aandoeningen de lichamelijke aandoeningen ver overstijgen in termen van evolutie tussen 2018 en 2021", -

Verhoogde werkdruk als grootste factor

Het zijn toch wel alarmerende cijfers te noemen. De enorme stijging heeft meerdere verklaringen volgens Bruyneel “Als de werkloosheid daalt, stijgt het aantal arbeidsongeschikten. En ook de hogere pensioenleeftijd doet het aantal psychische klachten toenemen”, zegt Bruyneel. Maar ook andere elementen spelen een rol. “We zien uit onderzoek dat de werkdruk is gestegen en dat het emotioneel welbevinden op de werkvloer afneemt.”

Ook het thuiswerken heeft een enorme impact op het welzijn van medewerkers. “Er zijn mensen die ernaar verlangen om meer thuis te werken. Het risico op burn-out is veel hoger voor wie minder mag telewerken dan gewenst. Maar tegelijk zijn er ook werknemers die door het vele thuiswerken snakken naar contacten met collega’s.” aldus Bruyneel.

Meer investeren in preventie is de boodschap

Werkgevers spelen een cruciale rol in het voorkomen van deze alarmerende trend. Investeren in de mentale en fysieke gezondheid van medewerkers is geen overbodige luxe.

Er bestaan verschillende oplossingen om burn-outs te beperken. Eén daarvan is het regelmatig bevragen van medewerkers. Liefst korte vragenlijsten waar medewerkers meteen (wetenschappelijk onderbouwde) feedback krijgen en de link met hun HR-dienst kunnen leggen.

Een andere mogelijkheid is om het volledige bedrijf meer in beweging te krijgen. De wetenschap legt een rechtstreekse link tussen meer bewegen en gelukkigere medewerkers. Dit kan via teambuildings, wandelende meetings, het organiseren van een challenge of het dagelijks belonen van gezond gedrag zoals stappen, fietsen, bewegen of mediteren.

In elk probleem ligt ook een opportuniteit. In de snel veranderende arbeidsmarkt ben je maar beter een interessant bedrijf. Als werkgever kan je er uitspringen door structurele oplossingen aan te bieden aan medewerkers rond mentale en fysieke gezondheid. Door te investeren in preventieve oplossingen op en naast de werkvloer zetten we deze negatieve trend om in iets positief.

  • https://www.knack.be/nieuws/gezondheid/alarmerende-cijfers-aantal-burn-outs-op-werkvloer-stijgt-met-66-procent/
  • https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie/federaal/aantal-burn-outs-op-de-werkvloer-stijgt-met-66-procent-in-drie-jaar/10400435
  • https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/07/07/burn-outs-onafhankelijke-ziekenfondsen/

Mis geen enkel nieuw artikel

Deel het artikel

Facebook
LinkedIn

Bekijk ook dit

Daan De Wever
The future of HR: webinar series

De 4 meest effectieve strategieën voor het opbouwen van vertrouwen en transparantie

Het zijn onmisbare bouwstenen voor een succesvolle organisatie: vertrouwen en transparantie. Maar zeker in de dagelijkse hectiek kan het een uitdaging zijn om dit te waarborgen. Hoe zorg je als leidinggevende dat ieder teamlid zijn of haar vak optimaal kan uitvoeren in een omgeving waarin diegene zich vertrouwd, gewaardeerd en gehoord voelt?

Lees meer

Hecht jij ook veel belang aan welzijn op het werk?

We stellen je graag onze applicatie voor. Zo maken we samen de beste versie van je organisatie.