Wat zeggen experts over vitamine D?

experts over vitamine d
80% van de Belgen heeft een vitamine D tekort. Experts en dokters wijzen ons op het belang van voldoende vitamine D in ons bloed. Lees hier de menig van verschillende experts.

Het belang van vitamine D wordt bevestigd en aangemoedigd door heel wat dokters en experts. ‘Het is heel eenvoudig: vitamine D nemen verbetert de weerstand en verlaagt de kans dat je een corona-infectie oploopt”, zegt Hoogleraar Harry wichers (1)

Ondanks dat vitamine D zeer belangrijk is, heeft de meerderheid van de Belgen een tekort. Chantal Mathieu, Endocrinoloog aan de KU Leuven bevestigt: “Als we kijken naar het vitamine D-gehalte in het bloed van mensen waarbij men het meet, dan zien we dat 80% of meer een tekort heeft” (2).

“Als we kijken naar het vitamine D-gehalte in het bloed van mensen waarbij men het meet, dan zien we dat 80% of meer een tekort heeft.”
Chantal Mathieu
prof. dr. Endocrinoloog

Opname

Waarom zoveel mensen een tekort hebben is duidelijk te verklaren. In België is het moeilijker om vitamine D aan te maken via zonlicht. Dit komt doordat we minder dagen zon hebben dan landen dichter bij de evenaar. Dokter De Smet van het AZ Delta wijst ons hier op: “Wij leven in een land waar veel mensen sowieso een tekort hebben aan vitamine D. Dat komt omdat er in België niet overdreven veel zonneschijn is. Dat is nochtans belangrijk voor de aanmaak van vitamine D” (3).

De zon staat in de winter ook te laag om optimaal vitamine D aan te maken. Belgen zitten veel binnen en zouden vaker buiten moeten vertoeven. “In België staat de zon van oktober tot maart te laag. De UV-stralen hebben daardoor niet de juiste golflengte om in onze huid vitamine D te kunnen maken”, zegt Chantal Mathieu, Endocrinoloog aan de KU Leuven (4).

Zonlicht zorgt voor 80% van de dagelijks nodige vitamine D en 20% zouden we uit voeding moeten halen. Echter is er zeer weinig voeding waar veel vitamine D in zit. Daardoor is het ook bij voeding moeilijk om aan de dagelijkse hoeveelheid te komen. Zo zegt Aline Légipont, hoofdapothekeres bij Newpharma: “Het is dus zeer moeilijk, zo niet onmogelijk, om de aanbevolen concentraties te bereiken, enkel en alleen door voeding. Laten we ook niet vergeten dat veel mensen vegetariër of veganist zijn en zij dus extra moeten uitkijken voor een tekorten” (5).

 

De gevolgen volgens experts

Het hebben van een vitamine D tekort heeft negatieve gevolgen op je gezondheid. Vitamine D zorgt voor een goede werking van het immuunsysteem en de ontwikkeling van botten en tanden. Daarnaast zorgt het ervoor dat je lichaam ziektes en infecties kan afweren en het kan het risico op kanker verminderen.

“Het is heel eenvoudig: vitamine D nemen verbetert de weerstand en verlaagt de kans dat je een corona-infectie oploopt”, kan Hoogleraar Harry Wichers van de Universiteit van Wageningen bevestigen (1). Ook endocrinoloog Chantal Mathieu wijst ons op het belang hiervan: “We hebben ontdekt dat vitamine D een centrale rol speelt in het immuunsysteem” (4)

Aline Légipont, hoofdapothekeres bij NewPharma, licht de gevolgen van een tekort uit: “Een vitamine D-tekort kan ook leiden tot hart- en vaatziekten (hypertensie) en een verhoogde kans op kanker bij mensen met een kankergeschiedenis” (5).

Experts pleiten ervoor dat mensen bewuster met hun lichaam moeten omgaan en dat het voorkomen van een vitamine D tekort zeer belangrijk is. “Een vitamine D-tekort is een risicofactor bij veel infecties (inclusief tuberculose) en beendervorming. Eet voldoende gevarieerd en neem een supplement indien een tekort wordt vastgesteld”, aldus Steven Callens, Infectioloog (6).

Vitamine D stimuleert de ontwikkeling van botten. Hierbij is een tekort aan vitamine D, een risico voor osteoporose. ”Volgens het laatste rapport van de International Osteoporosis Foundation treft de ziekte 22 miljoen vrouwen en 5,5 miljoen mannen, met 43.000 overlijdens tot gevolg”, schrijft de International Osteoporosis Foundation. Experts verwachten dat dit met 25% zal toenemen tegen 2025 en stellen dat het Europa 37 miljard euro per jaar kost. “Ze herinneren ons aan de voorzorgsmaatregelen. Voldoende lichaamsbeweging en een voldoende aanvoer van vitamine D zijn belangrijk voor de botgezondheid op elke leeftijd, maar deze factoren worden absoluut kritiek op oudere leeftijd” (7)(8)(9).

Bronnen

  1. Vitamine info (2020.) Experts: vitamine D tegen corona. https://www.vitamine-info.nl/nieuwsartikel/article/experts-vitamine-d-tegen-corona/?L=610&cHash=f9d899c612083ccd4570e299e3876f3e
  2. Julie Chamberlin, Eos Wetenschap (2019). Moet 8 op 10 Vlamingen vitamine D-supplementen slikken? https://www.eoswetenschap.eu/gezondheid/moet-8-op-10-vlamingen-vitamine-d-supplementen-slikken
  3. Florence De Pauw (2020.) Onderzoek AZ Delta: “Meer vette vis eten, kan helpen voorkomen dat je ernstig ziek wordt van corona”. https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/11/09/onderzoek-az-delta-meer-vette-vis-eten-kan-helpen-voorkomen-d/
  4. Wim De Maeseneer (2018.) “Iedereen zou in de winter extra vitamine D moeten nemen”. https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/02/23/_iedereen-zou-in-de-winter-extra-vitamine-d-moeten-nemen/
  5. Trui Engels (2019.) Hebben we nu wel of niet een vitamine D-supplement nodig tijdens de donkere wintermaanden? https://www.knack.be/nieuws/gezondheid/hebben-we-nu-wel-of-niet-een-vitamine-d-supplement-nodig-tijdens-de-donkere-wintermaanden/article-normal-1541381.html
  6. Stefan Simons (2021.) Prof geeft uitleg: Is vitamine D echt een wondermiddel tegen corona? https://www.redactie24.be/coronavirus/prof-geeft-uitleg-vitamine-d-echt-een-wondermiddel-tegen-corona-120190
  7. Nicolas Rousseau (2021.) Osteoporose kost Europa 37 miljard euro per jaar. https://www.foodinaction.com/nl/osteoporose-kost-europa-37-miljard-euro-per-jaar/
  8. Nicolas Rousseau (2021.) Osteoporose treft 22 miljoen Europese vrouwen boven de 50 jaar. https://www.foodinaction.com/nl/osteoporose-europese-vrouwen-boven-50-jaar/
  9. Bess Dawson-Hughes et al., Bone care for the postmenopausal woman, International Osteoporosis Foundation, 2013.

Deel het artikel

Facebook
LinkedIn

Mis geen enkel nieuw artikel

Bekijk ook dit

omgaan met stress

Effectiever omgaan met stress op het werk

Leren hoe om te gaan met stress op het werk is essentieel voor zowel medewerkers als voor het succes van het bedrijf. Dit artikel biedt concrete strategieën en tips om je te helpen effectief met werkgerelateerde stress om te gaan.

Lees meer

Hecht jij ook veel belang aan welzijn op het werk?

Bespreek je welzijnsuitdaging met ons team en leer onze aanpak kennen tijdens een gesprek van 30 minuten.